Verbouwen of  verhuizen, het blijft hier een discussiepunt. Regelmatig zijn wij al wezen kijken bij nieuwbouw en vaak ook al bedacht dat we ons huis duurzamer moeten maken. Van de week kwam er weer een brief binnen met collectieve oplossingen om de huizen hier meer duurzaam te maken.

We willen natuurlijk allemaal wel besparen op de energierekening. Maar laten we eerlijk zijn: met al die klimaatveranderingen, moeten we toch serieus gaan nadenken over wat we willen? We willen tenslotte voor ons kinderen en kleinkinderen een leefbare wereld achterlaten. Wanneer ik naar mijn kinderen kijk bedenk ik me dat ik bewuster moet worden.

De laatste tijd zie ik steeds meer nieuwbouwprojecten waar de huizen duurzamer zijn. Vrienden van ons kochten pas een huis waarbij ze zelfvoorzienend gaan wonen. Dat interesseert me. Maar wat is dan duurzaam wonen? Is dat de manier van bouwen, is het je verbruik of is het de manier van leven?

In Rotterdam zijn ze daar druk mee bezig. Op de Lloydpier start de ontwikkeling van 89 duurzame woningen. Blauwhoed is een nieuw project gestart, Eden district. Ik ben gevraagd om eens een kijkje te nemen.

Het betekent natuurlijk niet dat ik ga verhuizen, maar het wekt wel mijn interesse. Hoe kan ik dit zelf thuis inzetten? Is een duurzame woning in ons geval een aanlokkelijke keuze? Reden genoeg om me daar eens in te verdiepen. Hoe fijn is het dat je rekening kunt houden met het milieu, terwijl je er niet veel voor hoeft te doen. Als je woning al duurzaam is in verbruik zet je al een hele stap. En zo draag je toch je steentje bij.

En wie denkt dat duurzaam wonen saai is. Deze woningen zien er niet alleen van buiten, maar ook van binnen al fantastisch uit.

Om mij heen hoor ik steeds vaker dat we terug willen naar meer basic en toch luxe willen behouden. We willen biologisch eten, kleding die duurzaam is en zijn ons bewuster van het verbruik van energie. Groen moet meer terug komen. Niet alleen in huis, maar ook daarbuiten.

Over Eden District
De bouw begint rondom twee oude monumentale plantanen (die verplaatst worden van de Coolsingen naar deze plek). Hieromheen huizen komen te staan. Het idee is om een groen hart te vormen waar vlinders, bijen en vogels de tuin gaan verrijken. Dit leidt tot een kleurrijke maar vooral groene oase. Een plek om elkaar te ontmoeten of een moestuin te onderhouden spreekt mij tot de verbeelding.

Kinderen kunnen hier heerlijk spelen en volwassenen de rust vinden na een dag hard werken. Een oase dus in een drukke stad. Langzaam aan is dit toch echt een kantering in ons drukke bestaan. Mensen willen meer rust, terug naar de natuur, terug naar onszelf!!

Maar we zijn er nog niet! Onder de huizen zal een ondergrondse parkeergarage worden gerealiseerd. Auto’s uit het zicht! Er komen meerdere luxe fietsenstallingen in Eden district. Hiermee willen ze de bewoners stimuleren vaker de fiets te pakken.

Natuurlijk moet je verder denken bij duurzaam wonen. Duurzaam woon je wanneer je gebruik maakt van natuurlijke elementen die energie opwekken. En daar is natuurlijk ook aan gedacht. De daken van de schiehaven appartementen worden voorzien van een Powernest. Hier wordt zonne en windenergie opgewekt. Op de hoogste daken van het Eden district en op de pergola’s zullen pv panelen ook dienst doen als energieopwekkers. Now we are talking!

Wil je net even wat anders? Buiten de stadswoningen zullen er ook nog exclusieve appartementen komen. Bovenop de appartementen worden er dakvilla’s gebouwd. En het leuke is dat je zelf mag bedenken hoe deze er uit komt te zien. Dus niet alleen de indeling binnen, maar ook de buitenkant van je villa en wederom duurzaam.

Rotterdam is de stad van wederopbouw (na de tweede wereldoorlog). Een stad vol vernieuwingen! Nu zijn ze weer druk bezig met dit soort nieuwbouwprojecten. Stadswoningen, maisonnettes, maar ook lofts met een duurzaam plan. 

Ben je nieuwsgierig geworden? Klik hier om naar hun site te gaan of bekijk de nieuwsbrief.

(Quote: Twee volwassen Rotterdamse platanen domineren de groene binnentuin. Eromheen komen exclusieve appartementen en stadswoningen. Telkens anders. Telkens met een eigen buitenruimte. Schepen varen af en aan. De binnenstad lonkt om de hoek. Achter het huis wacht de secret garden. Adem diep in. In de lucht zit meer zuurstof dan elders. Welkom in Eden District)

Deze blog werd geschreven in opdracht van SocialConnectors in samenwerking met Blauwhoed.