De kunst van het opruimen en Marie Kondo ofterwijl….

Overal zie je haar naam weer opduiken. Marie Kondo, de opruimgoeroe heeft sinds januari een nieuwe serie op Netflix. Inmiddels lopen er heel wat opruimgoeroes in Nederland rond, opgeleid door Maria Kondo herself!

Het is januari, de maand na kerst waarin iedereen het huis weer opgeruimd heeft na alle drukte en versieringen. De maand van lekker eten en weer afvallen, de maand van de goede voornemens. We gaan massaal weer sporten en… juist ja opruimen. Want we starten graag het nieuwe jaar netjes en opgeruimd!

Marie kondo heeft daar een eigen manier op gevonden. Ik kende deze manier al een hele tijd. Maar ik leg hem jullie hier graag uit.

Opruimen is goed voor je

Opruimen is niet perse iedereen zijn hobby. Maar na het opruimen voelen we ons altijd een stuk beter. Een stuk lichter in ons hoofd. Want ook volgens onderzoek blijkt dat een opgeruimd huis rust brengt in ons hoofd. We worden namelijk snel afgeleid door de vele prikkels om ons heen. En minder prikkels, meer rust in ons hoofd, leidt ook tot een evenwichtiger leven. Daar speelt Maria goed op in. En niet op een rustige manier, nee hoor heel rigoureus. Maar ook een beetje zweverig, want ze leert ons ook praten tegen voorwerpen. We bedanken ze voor de gedane diensten en gooien ze vervolgens weg. Nu hecht ik waarde aan zo’n beetje alles, en is weggooien een puntje. Maar eerlijk? Wanneer ik mijn huis heb opgeruimd, voelt dat altijd heerlijk en verlichtend.

Streng

En opruimen is volgens Maria niet opbergen en wegzetten in curver bakken of netjes achter een schot. Nee dat is alleen maar een excuus. Weg ermee!

Ze is streng! Mooie spullen die je ooit nog gaat gebruiken. Die lijstjes waar je ooit nog fotos in gaat doen. Die brief die je ooit kreeg van je eerste liefde…..WEG!

Alleen spullen die zorgen voor een ‘sparkle’ waar je oprecht blij van wordt, die blijven. Dus dat boek met prachtige fotos, waar je een glimlach van krijgt. De jurk die je graag draagt op feestjes, tuurlijk blijven die!

Cadeautjes die je ooit kreeg maar waar je niks aan vindt. Die geef je weg als cadeautjes op een volgende verjaardag (en niet terug aan de persoon die ze gaf nattuurlijk😂🙈)

Waar start je?

Het opruimen doet Marie niet per ruimte. We ruimen op per categorie. Dus alle kleding gaat op een hoop en het opruimen kan beginnen. Volgens Marie Kondo zorgt dit ervoor dat je het probleem niet gaat verschuiven. Daarmee bedoeld ze het verplaatsen van spullen naar andere plekken als excuus om het niet te hoeven weg te gooien. En het verplaatsen is inderdaad iets wat hier in huis vaak gebeurd.

Je begint met het opruimen van kleding. Dus de kleding uit je kast, maar ook je sportkleding die nog in je tas zit, kleding uit de wasmand en de kleding die opgeborgen, is bijvoorbeeld zomerkleding / skikleding e.d.

Natuurlijk is je man zijn kleding of de kinderkleding een aparte ‘subcategorie’.

Dan volgen de boeken, het papierwerk en vervolgens de KOMONO. Komono zijn de diversen. En daar heb ik er heel wat van. Vaasjes, beeldjes, bakjes, kopjes, kussentjes of wat dacht je van dat doosje van je iPhone? Allemaal komono.

En weer terug de kast in

Heb je alles uitgezocht? Dan komt Marie Kondo met de zweverigheid om de hoek. Ik hou hier wel van maar vele krijgen hier een beetje kippenvel van. Maria bedankt alle spullen die weggaan. En de spullen die worden opgeruimd komen tot leven. Zo moeten kleren kunnen ademhalen. Spullen zijn te gast of op vakantie in de kast. Ze vinden het niet fijn om opgepropt tegen elkaar aan te liggen. Het liefst wordt alles verticaal opgeborgen. Dit geeft lucht. Sokken worden niet opgerold maar zachtjes omgevouwen. Je bh klop je uit en gaan op visite in de la met opgerolde onderbroeken.

En ook hier is het motto, niet teveel spullen in de kast. Wanneer het duwen wordt heb je toch teveel.

Alles opgeruimd? Dan is het de kunst van het bijhouden. Elke dag ruim je even op. Dit resulteert in rust, regelmaat en reinheid… juist de 3 R. En wanneer je alles hebt opgeruimd en het nog maar een kleine moeite is om bij te houden heb je veel meer tijd over voor andere leuke dingen……..

img_2844You hate iT or you love iT!

Ik ben fan, maar hou me er echt niet altijd aan. Al zou ik het wel willen hoor. Maar zoals elk advies moet je er je eigen draai aan geven.

Ik gebruik niet altijd de manier van Marie. Maar struin de kamers af en moet van mezelf 10 dingen weggooien of wegdoen. Ik speel altijd wel een beetje vals. Want propjes papier en voetbalplaatjes tellen ook mee.

Wat mijn kasten betreft doe ik het meer als Marie kondo. Ik haal alles eruit op de grond en ga alles opnieuw terug hangen/leggen. Wat stuk is gaat weg. Wat ik graag aantrek terug in de kast. En ja,ook hier speel ik vals!

Ik maak namelijk nog twee stapels….stapel kringloop/weggeven en een stapel twijfel. Mag niet! I know! En eerlijk deze werkt niet altijd. Want die stapel gaat meestal terug de kast in of wordt opgeborgen en een jaar later denk ik ohhhjaaaaaaa. Idem met speelgoed en andere spulletjes. Daarbij komt nog kijken dat ik graag kringloop en veel accessoires heb. En ook nog eens regelmatig spijt heb dat ik iets heb weggedaan omdat ik het ineens bij iemand zie staan en het er zo mooi uitziet…….sucker.

Een handige tip; Komt je kind thuis met tekeningen en knutsels? Hang ze op om te laten zien hoe trots je bent. Maak er vervolgens een foto van en doe ze weg.  Ik schreef hier al een een blog over (missmagicwonen.weebly.com). Zo kun je later de Verzameling ook nog eens printen in een boekje.

De rekeningen en afschriften. Er zijn heel wat apps die je kunt gebruiken om al je papieren paperassen in op te slaan. Denk aan een pdf voor al je afschriften. Een gratis app daarvoor is genius app. Ik heb hem al gedownload want nu slingert alles een beetje rond in mappen en bakjes. En die rekeningen. Dezelfde dag nog inscannen en de papierbak in!

En al zin om op te ruimen…..? Of doen ik het anders? Laat het me hieronder weten! Misschien leren we weer va elkaar!!

0 reacties op “De kunst van het opruimen en Marie Kondo ofterwijl….”

  1. Pingback: De O van opruimen voor de verzamelaar. – The home rebel

Geef een reactie

Translate »
%d bloggers liken dit: