Nee, ik ben niet over een muurtje geklommen, ik bedoel natuurlijk het muurtje in de tuin. Of eigenlijk onze plantenbak. Want is hij niet vet cool geworden? Ik krijg zoveel vragen, dat ik er een blog over heb geschreven, voor jullie!

Ik wilde al een tijdje een plantenbak. Alleen hoe realiseer je zoiets. De tuinman had geen tijd en ik geen geld.. jaaa daar ga je al. Dus besloot ik het zelf te doen maar dan wel lowbudget. Waar kom je dan uit? Precies, bij cellenbeton. Ik heb het internet afgespeurd en wisselende adviezen gelezen. De een zegt het kan, de ander zegt het gaat scheuren. De tijd zal het leren…. Ik ben in ieder geval begonnen en het resultaat mag er wezen! Al moet ik wel eerlijk zijn, en bekennen dat het uiteindelijk niet meer zo budget vriendelijk is als ik dacht. Maar altijd nog goedkoper dan het laten doen… dus stroop je mouwen op en lees het stappen plan.

Inspo van pinterest

STAPPENPLAN:

1. Allereerst moet de grond gelijk gemaakt worden en heb je fundering nodig. Dit kan een laag tegels zijn of zoals mijn wijze hub had bedacht een geul van beton, al zou ik nog steeds voor optie één gaan.

Maar goed een geul, 4 zakken beton en een dag later, is het begin gemaakt.

2. Het opbouwen van de bak is easy peasy. Meet op hoe groot de bak moet worden en bereken hoeveel blokken je nodig hebt. In ons geval werd dat 3 meter. Dus 5 blokken van 60 cm lang keer 4. Jep, want we hebben een voorkant en achterkant nodig en de bak wordt twee lagen hoog. Dan komen er nog 4 bij voor de zijkanten. Volg je het nog?

In de bouwmarkt naast de cellenbetonblokken ligt ook de speciale lijm. Hiervan is ook een variant waarmee je de blokken aan elkaar kan lijmen maar ook de buitenste laag kan afwerken.

3. Het bouwen moet zoals je vroeger hebt geleerd om en om. Dit is steviger. Daarom moet er ook gezaagd worden. Voordeel van cellenbeton, het is makkelijk te zagen.

4. Drogen en afwerken. De volgende dag heb ik een halve zak stucmortel aangemaakt. Hiermee heb ik de bak eerst aan de binnenkant afgewerkt. Best een klus omdat de betonmortel niet meteen blijft plakken. Zo kon ik even oefenen. De buitenkant moet strakker worden maar ook niet te strak. Het mag best dat Marrakech sfeertje krijgen waar ik zo van hou. Jammer dat de stucmortel niet zo mooi wit is als de easyfix die er voorheen op zat. Dus ik kijk het even aan hoe het zonder de mortel blijft.

5. Nu de buitenkant en binnenkant opgedroogd zijn, kan het vullen beginnen. Er moet veel in en daarom heb ik ervoor gekozen om de bak eerst te vullen met omgekeerde emmers. Daaromheen hydrokorrels en vervolgens de aarde. In de bak komen grassoorten. Achter hoog en voor iets lager. Zo hebben we ook wat meer privacy.

Ik hoop dat de bak de winter gaat overleven maar dat is afwachten. Voor nu kan ik genieten van de tuin en deze mooie bak!

Mocht je vragen hebben stel ze gerust.

Xoxo Shannah