Wat is een shadowban, hoe ontdek je het en hoe kom je aan zo’n block? Maar misschien nog wel belangrijker hoe kom je er van af? Ik ga het hier eerst eens hebben over de risico’s en het stukje hashtags.

Al een hele tijd lopen mijn likes en volgers terug. De een vindt het volgen van zijn statistieken wel belangrijk en de ander niet. Ik vind het wel belangrijk. Want voor mij is instagrammen behalve een uit de hand gelopen hobby ook een soort van tweede job. Het is mijn uitlaat klep, ik krijg er energie van. En eerlijk is eerlijk, ik krijg er nog meer energie van wanneer mijn likes en volgers omhoog schieten.

F6058B4A-B102-4C84-B4D2-B7AEC8E1A908En wanneer ik een samenwerking aan ga met een leuk bedrijf wil ik ze graag laten zien dat mijn volgers net zo enthousiast zijn als ik. Ik doe dan nog meer mijn best om mooie plaatjes te schieten en mezelf maar weer eens te bewijzen. Voor wie……? Ja uiteindelijk voor mezelf. Ik ben alleen het type dat ook nog eens de bevestiging van een ander nodig heeft. (En ja echt al een keer therapie voor gehad)

Maar goed ik wijk van het onderwerp af. Ik ben dus altijd bezig met likes en het uitbreiden van mijn volgers aantal. Deze groeien dus al bijna een jaar niet. Krijg ik er 20 bij verlies ik er 40. En dus ging ik op onderzoek uit.

Hoe ontdekte ik het? Ik zocht mijn account op met een account van iemand anders die mij niet volgt (belangrijk). Op mijn locatie tag bleek ik niet zichtbaar. Ik schrok….. ik zag geen foto’s van mezelf terug. Vervolgens kwam ik via Google op een site genaamd triberr , klik hier ik voerde hier mijn Instagram naam in en zag daar een aantal foto’s die werden geblokt. Dat was raar. Maar bevestigde wel mijn vermoedens.

Zo blijkt na het lezen van een artikelen over shadowban dat Instagram sommige berichten blokt. Dat kunnen accounts zijn die veel reclame maken, of met spon berichten Instagram vervuilen. Maar het zijn over het algemeen de berichten met bepaalde hashtags. En dan vooral hashtags die onschuldig lijken. Deze taggs worden gebruikt voor Posts met bijv. pornografische content.

Zo is #easter een wel bekende hashtag die niet alleen jouw paastafel leuk gedekt laat zien maar ook blote paaseitjes van een schaars gekleed persoon (you fill in male or female ;))

Een voorbeeld lijst met verboden hashtags kun je gemakkelijk googelen. En geloof me je zult verbaasd zij welke er tussen staan.

F174DAE1-A123-443B-AAAD-1AEA66227841Een andere mogelijke oorzaak van shadowban omtrent hashtags is de hoeveelheid. Zo kun je max. 30 hashtags gebruiken bij een foto. Overschrijd je die door trucjes dan krijg je straf! Ofterwijl een shadowban. De een zegt, zet je hashtags in je comments de ander zegt, zet het in je verhaal. Het meest lees ik dat hashtags in commentaar toch gevoeliger zijn voor een shadowban dan die in je verhaal. Vind je dit minder mooi? Plaats er wat enters met dots tussen. Misschien een goede tip om uit te proberen, Probeer minder dan 30 # te gebruiken bij je foto.

 

 

Over de hashtags zijn nog meer verhalen die te ronde doen. Zo wordt er ook gezegd dat je ze moet afwisselen. Gebruik niet bij elke foto dezelfde want dan zou het kunnen dat instagram denkt dat je een bot bent.

2BDD10C9-999D-4FE0-B5C3-D0A4677E93DC

Autobots, (een app of programma die je ondersteund in het plaatsen van reacties en likes, of met nepaccounts) Instagram haat ze. Komt dit misschien voort uit al die nepaccounts die Instagram vervuilen? Komt het door de accounts die volgers kopen i.p.v. verdienen?? Of wil instagram zijn volgers meer bewust laten deelnemen? Ik heb geen idee…. maar dit wordt ook genoemd in de artikelen die ons over shadowbans inlichten. Maak je daar gebruik van, heb je grotere kans op een shadowban.

Instagram zegt zelf dat shadowban niet bestaat. Maar toch staan er blocks op accounts en foto’s. Instagram geeft niet thuis over de vraag hoe het zit en hoe kom je er van af.

Instagram geeft sowieso niet snel een reactie. Heel jammer!

Hoe je eraan komt, blijft gissen. Hoe je het ontdekt, weet je nu….ongeveer. Want bestaat die shadowban wel echt? En “what if” hoe kom ik er van af………. dat ga ik nu uitproberen ! Mijn onderzoek loopt dus nog even door en ik zal jullie zodra ik meer weet op de hoogte stellen. Wordt vervolgd dus…

Heb je het meegemaakt? Of heb je tips? Ik hoor ze graag!