Ik sla de nieuwe vogue open. Ik begin altijd eerst met een snelle scan van alles wat er in staat. Maar mijn oog valt meteen op “schatten uit de Souks” what we wish voor our bedroom. Ik hou van die stijl, weliswaar in het wit…maar ik zou toch bijna gaan schilderen. Het mooiste item is de peacook stoel, in het wit! Als jong meisje had ik er een staan in mijn slaapkamer. Zo trots als ik er op was…alleen begrepen mijn vriendinnen nou niet wat die oude hippie stoel daar nou deed. Omdat hij op een geven moment bijna uit elkaar viel heb ik hem weggedaan.

Ik zag ze al een paar keer op instagram voorbij komen…….Bij de Kwantum heb ik er regelmatig op gezeten. Maar waar zou ik hem dan moeten neerzetten?
Een paar bekende insta’s weten hem perfect in hun huis te stijlen en ook pinterest staat vol met oprachtige gestijlde pauwenstoelen.

Maar waar komt deze stoel nou vandaan? Wat is het verhaal erachter?

De manier van verwerken van rotan/riet/wicker bestaat al duizenden jaren! In het oude Egypte werden deze technieken al ingezet bij het maken van manden en kisten.

Toen de de handelaren met de ontdekking van rattan kwamen werd de vlechttechniek voor manden nog populairder.

Eenmaal in de 19de eeuw werd het immens populair in Amerika. Want de ontdekking dat je er ook meubels van kon maken….. deze rattan meubels(van Aziatisch palmblad) zaten comfortabeler dan het hout.

De exotische uitstraling van de rattan meubels waren populair en werd zelfs beschouwd als design. En dat brengt mij tot het belangrijkste rattan design stuk in Hollywood, de peacook chair. In 1960 tot 1970 kreeg deze statige stoel zijn tribune in vele fotoshoots. Waarschijnlijk ook omdat hij er een beetje uitziet als een troon.

Maar misschien nog meer omdat het lijkt op de gespreide veren van de pauw. Ze zeggen niet voor niks” zo trots , als een pauw”. De dramatische trotse look van deze stoel paste natuurlijk perfect bij deze sterren!

Bekende artiesten die gefotografeerd zijn op deze stoelen:

Elisabeth taille, Brigitte Bardot, Marilyn Monroe, Bette David, Diana Ross’, James brwon, Julio Iglesias

Maar misschien wel de meest bekende persoon zittend in een peacock chair is natuurlijk, Morticia Adams.

In Frankrijk noemen ze deze stoel the” emmanuelle Chair” …waarom? Google maar eens naar de film Emmanuelle, uit 1974.

Ik heb nu een nieuwe missie, een pauwenstoel scoren. Natuurlijk kan ik er een online kopen. Maar het speuren op marktplaats en in kringloop winkels heeft echt mijn voorkeur! Dus wie weet zie je bij mij binnenkort wel een peacook chair staan! Zou jij hem ook bij jou neerzetten?

Xxx Shannah