Zo dit is alweer een tijd geleden dat ik een blog schrijf. Na alle drukte rondom Corona, het thuis werken en de online lessen, begint alles weer langzaam normaal te worden thuis. En nu de rust weer een beetje wederkeert is het fijn om misschien het bloggen weer op te pakken.

Hoe maak je zelf die houten vlonder thuis

Tijd om jullie over het project houten vlonder te vertellen.. niks fancys maar gewoon een kort stappenplan voor wie dit ook wil gaan doen! Gelukkig heb ik een handige Harry in huis …maar eigenlijk kan iedereen dit. Zolang je maar met een zaag en een boormachine overweg kan….en een meetlintšŸ˜œ

Nadat ons uitbouw was geplaatst hadden we het idee om of een betonnen verhoging te plaatsen…zie foto hieronder of een houten vlonder. In iedergeval moest het stuk iets opgehoogd worden ivm de afstap. Inspiratie haalde we van pinterest en zo werd het idee geboren.

Fundament met tegels

In de tuin lagen nog genoeg tegels. Dus die kunnen mooi als fundament gebruikt worden. Je kunt een houten vlonder op twee manieren leggen. Het frame kan met houten balken in de grond geslagen worden of door een fundering te maken van stenen. De ondergrond moet idg vlak en waterpas

Meten is weten voor de houten vlonder

Je meet simpelweg de breedte en de diepte van het terras en berekend het aantal planken. Wij bestelde ons hout bij van Woerden houthandel.Veel hout sites hebben ook een handige rekentool die je kunnen helpen met de hoeveelheid hout die je nodig hebt.

Wij gebruiken hardhout balken cm en Douglas hout voor de planken. De ene kant is vlak (voorkeur) en de andere kant heeft een fijne ribbel.

Frame maken

Het frame hebben wij gemaakt van hardhout balken …cm. Het bestaat uit 2 lengte balken, twee buitenste balken en 4 liggers. De liggers komen op de plek waar straks je korte plank de lange plank aantikt. De balken kan je bevestigen dmv ijzeren hoeken of je boort ze in met lange schroeven. Dat laatste hebben wij gedaan.

Zorg er wel voor dat alle planken netjes gelijk overlopen en het frame waterpas is en waterpas ligt op de stenen/fundering. Anders krijg je een wiebel veranda. wanneer je uitmeet hoe diep je frame wordt houdt dan rekening met de breedte van de planken en hoeveel tussenruimte per plank.

Waterpas is alles

Wanneer je frame waterpas is kan je de planken gaan uitmeten in de lengte. Wat bij ons bijna misging was de lengte van de plankenvrees wij hadden gekocht. De ene plank was een paar mm tot cm langer dan de andere. Zaag ook niet al je planken in een keer omdat je dan makkelijk en snel kan leggen, maar doe het baan voor baan.

Tussen de planken komt een kleine kier. Je kunt hiervoor ook een schroevendraaier gebruiken die je tussen de plank steekt voor je hem vastschroeft (let op welke maat ivm wat je hebt uitgemeten)

houten vlonder thuis

Begin met een lange plank dan een korte plank. Tweede rij wordt kort lange plank.. Herhaal dit om en om. Ben je Pietje precies. Zorg dan dat de verspringen van de planken gelijk van elkaar zijn. Dus wanneer je een korte plank legt na de baan met de lange. Dan valt de naat van de kort op de ligger op gelijke plek.En boor je schroeven netjes op dezelfde lijn. Dit zorgt voor een netter gezicht, is maar een detail.

Beitsen in gewenste kleur

Bedenk of je ook een plank aan de voorkant wilt of dat je dit open laat. Wij hebben ervoor gekozen om het dicht te maken, geeft net even meer body. Het hout mag nog wat vergrijzen. Maar je zou het ook kunnen beitsen in een gewenste kleur. Neem daarvoor een kijkje bij Lacq by Vliegenthart daar hebben wij bijvoorbeeld ook ons hek mee gedaan.

Hopelijk heb jij ook snel je eigen houten terras in de tuin!
En heb je nog meer inspiratie nodig voor in de tuin, bekijken dan een van mijn ander blogs zoals de buitenkeuken!